Nedräkningen har börjat

Mitt i SvD-surfningen ploppade det upp en ruta som meddelade att jag nu bara hade ”5 av  25 gratis artiklar kvar”.

Jag tror att den reaktion de önskat på det var att jag genast skulle trycka på en köpknapp. Min reaktion blev snarare åt andra hållet, jag tappade lusten att läsa artikeln jag nyss klickat fram. Nästa tanke var att ”jaha, då ska jag spara gratisartiklarna tills jag behöver googla nånting”.

Medievärlden uppger att 33.000 personer registrerade sig för digital läsning av SvD redan första veckan. Om man tittar närmare på den siffran så verkar merparten vara folk som redan prenumererar.

Medievärlden uppger att det kostar 185 kr per månad att prenumerera på SvD digitalt, eller 15 kr per dygn.

DN har gjort en sammanställning av vilka tidningar som tar betalt på nätet och vilka strategier de valt. Där framgår det att nu under 2013 är bara en tidsfråga innan fler tidningar lägger material bakom betalspärr.

Personligen tror jag att Aftonbladet Plus för 29 kr eller möjligen Expressen för 99 kr per månad är summor som ströläsare kan betala för att bli permanenta kunder, därför att det är så uppenbart mycket billigare och enklare än att gå ut och köpa papperstidningen.

Om man bara sparar knappt en hundring på att läsa SvD digitalt jämfört med att få papperstidningen hemburen (185 respektive 273 kr)  så tror jag inte att det knyter fast nya prenumeranter. Snarare då att digitala SvD kannibaliserar på sina egna papperstidningsprenumeranter vilket gör papperstidningen ännu dyrare och snart ohållbar som produkt.

Jag tror att  SvD förlorar läsare på webben, vilket inte nödvändigtvis är till nackdel för dem, för bandbredd kostar också. Kanske blir det så småningom ett stabilt, lojalt, digitalt prenumerantgäng som hänger kvar och betalar för journalistik i digital form.

Eller så fortsätter dagspressen som helhet att förlora läsarnas intresse. Det väcker frågor om vad ”allmänbildning” kommer att vara i framtiden. I dag blandar alla under 50 år sin egen informations-cocktail från många olika källor.

Jag tror att journalistiska grundprinciper fortfarande är relevanta och att goda kommunikatörer kommer att efterfrågas även i framtiden – men jag undrar vem eller vilka som kommer att ge helhetsperspektiv.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker