Samtidsdokument

Dags för ett nytt kapitel i Hängmedguiden: I dag är ämnet tre år gammal musik – snudd på ny alltså…

Basshunter – så gick det sedan
Våren 2006 plågades Sverige av en technolåt som hette ”Boten Anna”, och den spelades på alla studentflak så folk här i innerstan önskade att de skulle ”sänka den förbannade båten!” Minns ni? Killen hette Basshunter, alias för Jonas Altberg, och låten som han spelat in i fyllan en natt handlade om en bot, det vill säga en elektronisk grindvakt (dator) som tar bort spam från samtal via nätet.

Jonas fick kontrakt med skivjätten Warner Music om en platta som heter LOL <(^^,)>. LOL betyder laughing out loud, det vill säga gapskratt och de där sista tecknen är alltså ett litet ansikte med ett nöjt smil. Jag gissar att hakarna i det här fallet inte är hörlurar utan armbågar, det vill säga antyder händer knäppta i nacken, eftersom han skriver sin identitet som d[-_-]b och db då rimligen är lurar.

Holländarna ”Mental Theo’s Bazzheadz” gjorde en engelskspråkig remix av Boten Anna (vilket förstås var ett upphovsrättsintrång) men Jonas kom överens om att han fick spela in holländarnas version för den internationella marknaden och Basshunter: Now You’re Gone toppade Englandslistan i fem veckor. ”Den mobbade datanörden från Halmstad gjorde det som Tylösands popkung Per Gessle hittills aldrig har lyckats med.” skriver Sydsvenskan.se

Vi medelålders fattar nog inte hur stor den här killen blev, förrän man ser sådana citat.

Jämförelsen med Gessle är inte så långsökt. Båda kommer från Halmstad och det finns likheter även musikaliskt: det är melodierna och vissa fraser som fastnar medan texterna som helhet i vissa fall kan vara lätt imbecilla. Per Gessle är en nödrimsvirtuos som fyller ut med oooo, aaaa och shalala. Basshunter lägger på lite extra dunk och röstförvrängningar.

Första låten på skivan är ett samtidsdokument. ”Vi sitter här i venten och spelar lite dota” sjunger Jonas. Venten är röstchat-programmet Ventrilo som ofta används som ”telefon” när man spelar onlinespel tillsammans med andra. DotA syftar på Defense of the Ancients i Warcraft III. Som bonus på skivan får man höra ett litet utdrag hur snacket går mellan spelarna i ”venten”. Översatt till medelålderssvenska ”varför kom ni inte och hjälpte mig, jag blinkade ju på kartan? jamen vi har väl annat för oss, sluta gnälla”. Sist i klippet hörs Jonas mamma. Hon vill att han ska komma och äta men han måste spela klart först. ”Det är allt ni gör om dagarna, spelar DotA”, säger hon harmset.

Mamma fick även vara med i första videon till låten (den nedan) – men inte i andra versionen som också finns på Youtube. I andra versionen är det en tjej som går runt och blåser på spelarna som då blir märkbart irriterade. Jag är ingen spelare så jag gissar bara att det är så de ”dör”. Men första gången jag såg videon tolkade jag att det var en IRL-tjej som blev fullständigt ignorerad av spelarna, tjejer som killar – vilket är onlinespelens baksida: vissa blir så uppslukade att de glömmer sitt ansvar och sina tidigare vänner i den verkliga världen.

Jag valde videon ovan därför att den också är ett samtidsdokument. Den visar vad ungarna håller på med bakom stängda sovrumsdörrar. Bilderna i den här videon kommer från LAN-partyt på Dreamhack som en gång startade i en svensk källare och nu är världens största digitala festival. LAN står för local area network och innebär att ett gäng spelare kopplar ihop sina datorer så att de kan interagera med varandra i samma spel. LAN var föregångare till onlinespelen där man nu gör samma sak via webben med spelare i hela världen.

LAN-andet var då. Numera har Jonas/Basshunter annat för sig:

”Vare gång jag går upp på scenen
Varje gång jag sätter mig på ett flygplan
Varje gång jag checkar in på ett nytt hotellrum
Varje gång nån tittar på mig och viskar ”Det är han!”

Så ställer jag mig själv frågan:

Är detta verkligt?

Om man kunde ta alla positiva och lyckliga ord och uttryck och baka ihop det till ett ”superord”.
Så är det precis det ord som kan beskriva hur jag mår i dag.”

Från LOL <(^^,)> 2006

Läs gärna hela artikeln i Sydsvenskan.se. Den känns hoppingivande. Världen har måhända blivit mer komplicerad men det är också tydligt att ingen längre behöver finna sig i den roll som man blivit påtvingad av andra. Allt är möjligt, och som Ingvar Kamprad alltid säger: ”Det mesta är ogjort!”.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker