KONSTEN ATT BAKA TUNNBRÖD

Familjen Åslund Krantz, närmare bestämt Elisabeth, Sigge och Ingela, förstärkta med föreningens vaktmästare Mats Wikesund lärde ut hur man bakar tunnbröd på öppet hus-dagen i föreningens bakstuga. Håll till godo!

Här hittar du recept. »

mjölkkastrullen står på spisen
Elisabeth värmer mjölk till 37 grader (fingervarmt) och smälter margarin. Jästen bryts sönder och rörs ut med en skvätt mjölk i en stor balja innan resten av mjölken, margarinet, sirap, salt, kryddor och hjorthornssalt tillsätts.


elisabeth rör ner mjöl i baljan
Rör ner mjölet i portioner, degen ska vara lös. Spara ganska mycket mjöl till utbakningen, och ha gärna en mjölpåse i reserv också. Låt sedan degen jäsa under en handduk tills den börjar bubbla. Det tar cirka 1-3 timmar beroende på degens och rummets temperatur.


degen knådas smidig
Sigge tittar på medan Elisabeth knådar den färdigjästa degen smidig. Ta i mer mjöl om det behövs, men degen ska fortfarande kännas lite kletig.


bullrullning pågår
Ta upp en degportion i taget ur baljan, forma den till en rulle, skär den i bitar och rulla till bullar. Jäs bullarna övertäckta cirka 10 minuter. Väg några då och då så blir kakorna ungefär jämnstora.


Sigge kavlar
Kavla ut en bulle i taget, och försök få kakan så jämntjock som möjligt, annars bränns de tunna områdena. Ett tips är att kavla kanterna först och mitten sist.


ingela lyfter på kakan med en pinne
Ingela naggar kakan ordentligt med en kruskavel, vänder den med "spjälka" (en långsmal, tunn pinne), och sopar sedan bort överflödigt mjöl.

sigge flyttar kakan till bakspaden
Sigge vänder kakan igen när han lägger den på "fjäla" (bakspaden), sopar bort mjölet ...

ugnen nästa!
... och skjutsar in kakan i ugnen. Varning: den gräddas snabbt i elugn!


Mats fiskar ut den nygräddade kakan
Mats tar ut den färdiggräddade kakan med spjälka (akta så att den inte börjar brinna för det är hett...).


Mats sopar
Kakorna får svalna på gallret, och Mats sopar bort mjöl och sot ...


elisabeth delar kakor med kniv
... innan det är dags att skära (eller vika) dem i bitar för packning i plastpåsar eller tättslutande burkar.


elisabeth delar kakor med kniv
En kaka blir fyra stutar.


lagarbete vid bakbordet
Det går lättast att baka tunnbröd om man är två: en som kavlar och en som gräddar. I föreningens bakstuga finns det även utrymme att vara flera: en som rullar bullar och en som sopar, skär och packar också.

Förr var det en hederssak att kavla perfekt runda, jämntjocka kakor som gärna skulle hänga ut en rejäl bit utanför fjäla, och en konst att välja bakved som gav hög värme men inte sprätte glödloppor. Elugnen gör gräddningen enklare men kavlingen är fortfarande lite av en utmaning. Å andra sidan är det kanske inte så noga nuförtiden, hembakat är det ju i alla fall.

Här hittar du recept » om du vill prova själv. Det går också att baka (små) tunnbröd i vanlig ugn därhemma. Använd i så fall en riktigt het plåt till kakorna, annars gräddas de inte som de ska.