Elberäkningar

När vi först flyttade hit var A mycket intresserad av att hålla koll på husets elförbrukning. Så en dag bestämde han sig för att det var dumt att titta. Vi har ju inget alternativ, vi måste bränna el, och att oroa sig för hur siffrorna snurrar iväg dag för dag gör oss inte lyckligare. Det är bara att betala när fakturan kommer.

I helgen blåste det snålt och man kunde nästan se med blotta ögat hur värmen yr ut genom otäta väggar och fönster. A:s gitarrer i sovrummet började prata för sig själva med små knäppanden och gnyn som gjorde mig galen vid sovdags. Nu har vinden mojnat lite men istället är det -10.

I dag har jag loggat in hos elleverantören, Jämtkraft. Vi kan jämföra september och oktober med fjolåret, och då har vi gjort av med tre gånger så mycket som förra ägarna, som alltså inte bodde här utan bara hade grundvärme. Deras årsförbrukning skattades till 10.000 kWH. Om vi håller trenden så blir vår förbrukning cirka 30.000 kWh per år. Enligt Vattenfalls schablon kan vi hamna på 38.000 kWh. (Gulp!)

Kom-ihåg-lapp till mig själv över gissad förbrukning:
November 2.400 kWh
December 3.000-4.600 kWh
Januari 4.200-6.500 kWh (gulp igen!)

A kommenterade ovanstående uträkning med: ”Jaha, det blir nudlar i januari då.”

Vi har funderat på att byta till vattenburet, men det är ju en sak man helst gör på sommaren. Nu visar det sig att stödet för att byta bort direktverkande el upphör 31 december 2010. Typiskt, känns som att vi är ute för sent med allting.

1 kommentar »

  1. kajo.info.se » Första köldtestet avklarat skrev

    fredag 3 december 2010 kl 17:20

    […] början av månaden spådde jag att vår elförbrukning under november skulle bli 2.400 kWh. Nu har vi facit och mätaren slutade […]

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker