”L” som i 50 och liljor…

För många år sedan fyndade jag knölar och lökar på mässa. Dessa hemförde jag i triumf till mams och K. Vi ägnade en hel dag åt att anlägga en rabatt och sållade jorden noga för att få bort allt rotogräs. Stenar, träbitar och annat skräp sorterade  vi också bort; endast det bästa var gott nog. Ren, fin lerjord bäddade vi med.

Ingenting kom upp. Eller, jo, kanske en liten stjälk. Långt från den överdådiga bild jag hade i huvudet och som syntes på förpackningarna.

Numera vet jag att liljor vill ha grus… och ska planteras rejält djupt. Nu känner jag mig mogen för ett nytt småskaligt experiment.

Överst  från vänster: ”Foxtrot” (asiatisk), överst till höger ”White Cup” (orientalisk), under den ”Uchida (speciosum, praktlilja), nere till vänster ”Stargazer” (orientalisk) och nere till höger ”Mona Lisa” som är en ovanligt låg orientalisk lilja, bara halvmetern hög. Generellt blommar asiatiska några veckor före de orientaliska så min plan är att få lång blomning.

1 kommentar »

  1. kajo.info.se » Liljeverkstad skrev

    lördag 16 juni 2012 kl 14:48

    […] jag planterade mina nya liljelökar för en månad sedan hittade jag några småbitar i förpackningen. Det var bitar av liljefjäll. […]

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker