Lianer i långa baner

Får jag presentera Semu, Kaunitar och Blonde. De flyttade hit i fjol från Kivistik, men växte klent och har inte blommat här hos mig.

Här är Mari (översta tre bilderna) samt Huvi och Marmori. De kom i samma paket från Kivistik men bilderna är från vår trädgård. Mari är blomvärldens motsvarighet till avblekbar skimmel; slår ut ljuslila, övergår till ljusblå och blir så småningom vit. Bilderna är tagna 8, 14 och 27 augusti av samma blomma. Huvi blommade redan på min födelsedag i juli och fick tre blommor. Marmori sätter knopp parvis och de 16 blommorna räckte från augusti till långt in på hösten.

Här ovan är årets beställning från Kivistik, i bokstavsordning:
Aliide, Arabella, Comtesse de Bouchade, Entel
Flamingo, Hagley Hybrid, Huldine, Ilka
Piilu (köpte jag även i fjol men den tog sig aldrig), Roko-Kolla, Silmakivi, Triinu
Uno Kivistik, Vetka, Yaichi och clematis mandshurica, stor styvklematis

Jag har sått frön av gullklematis, skogsklematis, alpklematis, kronklematis och stjärnklematis. I fjol gick det inget vidare med sådderna men skam den som ger sig. Dessutom har T, K och mams några klematisar på min vill-ha-lista: Viola, Rüütel, Saalomon, Tiiu, Valge Daam och Ville de Lyon (antecknar ni, ladies? :-). Hm, ja, när jag tänker på det. Guernsey Cream förstås, oemotståndlig även om jag inte tror att den klarar sig här, och Albina Plena, Riga, Södertälje och några till.

Hur många klematisar behöver man? Än så länge är svaret uppenbarligen: fler.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker