Upplagt för lökfest anno 2012

Det finns inga vårlökar i vår trädgård, har jag nu kunnat konstatera. Den saken tänker jag ändra på till nästa vår. Och som vanligt när det gäller mig så drar projektet iväg bortom rim och reson. Jag köper inte en liten påse på rea i höst. Jag letar upp en holländsk leverantör och förhandsbeställer ett traktorlass. Tur att man känner en pensionär som trivs i trädgården.

”Mamma… vad ska du göra i månadsskiftet augusti-september..? Jag har beställt 1200 lökar och rhizomer som måste planteras…”

Jag fick ingen beställningsbekräftelse. Hmpf. Betyder alltså att jag måste försöka komma ihåg själv vad jag stoppade i korgen.

Klicka på bilderna för att se dem fullstora.


Till källarbacken, där snön tinar först på våren:

  • 200 rosa och lila snökrokusar (Ruby Giant och Barrs Purple crocus tommasinianus) – blommar långt före alla de andra
  • 30 stora ljusgula tidiga tulpaner (Concerto, tulipa kaufmanniana) – misstänker dock att de blir djurgodis innan jag får se dem?
  • 40 små klargula vildtulpaner (tulipa urumiensis och praestans)
  • 200 små gulvita vildtulpaner (tulipa turkestanica och tarda)
  • 100 vita doftande narcisser (Thalia, narcissus triandus).

De vita narcisserna trivs eventuellt inte så bra i kalkhaltig jord. Jag tror att jag ska sätta en del på källarbacken och en del i en pH-neutral balja som reserv. Funkar de inte på källarbacken så kommer de väl till pass i nåt surhörn vad det lider.

Till källarbacken ska också ett helt lass garanterat härdiga och kalktåliga narcisslökar från mamma.

Jag måste dessutom skaffa nån slags perenn som gillar sol och kalk, är minst 40 cm hög, helst blommar från juni tills snön kommer, och som inte har kraftigt rotsystem för då kan rötterna spränga takvalvet i källaren. Den ska skugga lökarna under högsommaren, dölja de vissnande bladen och förstås se snygg ut. Hmmm. Förslag, någon? Lutar för närvarande åt malva eller näva.

Under ”rosengången” och röda staketet längs byvägen:

  • 10 vita balkansippor (White Splendour, anemone blanda)
  • 100 blå balkansippor (blandade sorter, anemone blanda)
  • 100 vitsippor (anemone nemorosa)
  • 150 ljusblå vårstjärnor (chionodoxa forbesii och luciliae)
  • 20 blåstjärnor (scilla siberica)
  • 250 blå pärlhyacinter (muscari armeniacum)

Alla som jag shoppat är kända för att återkomma snällt år efter år, och alla utom Concerto ska också kunna föröka sig som ogräs om de trivs. Om fem-tio år hoppas jag ha stora stråk av vårblommor.

Om jag fortfarande är trädgårdsgalen nästa år så har jag redan en lång önskelista över andra lökar och knölar till fler rabatter. Men då ska jag beställa via den holländska sidan istället för den engelskspråkiga. Det spar man 10 procent på…

2 kommentarer »

  1. Tina skrev

    fredag 24 juni 2011 kl 19:17

    Du har då verkligen slagit på stort ,jag nöjer mig med att hitta gömda skatter i ogräsrabatterna jag och försöka hålla liv i fem honungsrosskott, plus ett tjugotal skott av körsbärsträd. Ja ,och så 55 pelargonior och ett antal klamatis förståss

  2. kajo.info.se » Nu blir det knöligt skrev

    onsdag 24 augusti 2011 kl 13:25

    […] oj! Nu kommer de snart, lökarna och knölarna som jag beställde i […]

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker