För extra bärkraftig och fruktbar utveckling

Ni tror väl inte att det bara kommer äppelträd i mitt megapaket från Blomqvists? Nänänänä. Det här ska förhoppningsvis också komma:

Olga päron
Finsk korsning från 1920. De gula frukterna som mognar i september är små-medelstora, syrligt beska och därför mest lämpade till sylt och saft. Trädet blir stort och mycket rikblommande. Vacker höstfärg. Självfertilt och bra pollinerare. Mycket vinterhärdig, klarar sig till zon 6.

Suvenirs päron
Lettisk sort från 1990-talet. Stora grön-röda frukter, uppåt 500 gram, som är söta, milda och saftiga, mognar i september och fina både som ätfrukt och till sylt och saft. Trädet är ganska starkväxande och ger snabbt skörd. Självfertil. Bedöms härdigt till zon 5.

Lettisk låg körsbär
Lettisk sort från 1950-talet. Busken blir 2 meter hög och 1,5 meter bred. Bären är stora, mörkröda och betydligt sötare än alla andra surkörsbär, utan bitter eftersmak. Bäst som ätfrukt, ger även gott och vackert vin. Mognar två veckor tidigare än vanliga körsbär. Rotäkta och självfertil men kan ge bättre skörd om den samplanteras med en annan sort. Har klarat –39 grader utan problem och bedöms härdig till zon 6-7.

Chokladkörsbär
Rysk sort som är vanlig i Baltikum. Busken blir 1,5-2 meter hög och bred och ger tidigt skörd. De mörkbruna bären mognar nästan lika tidigt som Lettisk låg, ungefär två veckor tidigare än andra sorter. Bra både som ätfrukt och till saft, sylt och bakning. Självfertil. Bedöms härdig tilll zon 6.

Tuna plommon
Svensk sort från Medelpad, känd sedan 1988. Växer medelstarkt och ställer små krav på växtplatsen. Frukterna är små, gröngula, saftiga och söta, mognar redan i slutet av augusti och bör ätas eller tillagas genast. Bedöms härdig till zon 5, eventuellt 6.

Sinikka blåplommon
Finsk populär sort. Upprättväxande träd som snabbt ger skörd. Blommar tidigt och pollinerar därför inte andra sorter. Helt självfertilt. Frukterna som mognar tidigt är små, mörkblå och sötsyrliga. Bra som ätfrukt, passar även till bakverk och sylt. Bedöms härdig till zon 6.

Gamla Wasa krikon
Gammal krikonsort som återupptäcktes under 2000-talet. Busken får med tiden böjda grenar. Frukten är liten, blå med silverskimrande yta och 15-20 millimeter i diameter. Smaken är söt och kryddig med en aning syrlighet. Passar både som ätfrukt och till sylt. Bedöms härdig till zon 6.

Atut, Duet, Fialka och Sinoglaska bärtry/honungsbär
Bärtry kommer från Ryssland och de cylindriska, sötsyrliga blå bären används till sylt och juice. Busken som blir cirka 1,5 meter tål ner till -40 grader och även den vårtidiga blomningen är frosttålig. Bären mognar i mitten av juni och man ser det på att fruktköttet ändrar färg från grönt till purpurrött. Busken tar några år att etablera och olika sorter bör samplanteras för bättre pollinering. Om inte humlorna hunnit vakna får man handpollinera med pensel.

  • Atut, medeltidig med söta men något bittra bär, pollinerar Duet.
  • Duet, medelsen, stor buske, sötsura bär som inte är bittra.
  • Fialka, mindre buske, stora, goda bär.
  • Sinoglaska, Siniglaska, Singlaska, ingen info, mer än ”goda bär”.

Jordgubbar

  • Honeyoy, tidig amerikansk sort, klarröda, stora bär med mild smak. Zon 5.
  • Polka, medeltidig holländsk sort med goda, mörkröda bär. Zon 6.
  • Jonsok, tidig finsk sort med syrliga, stora bär med rött fruktkött. Zon 7.
  • Korona, medeltidig nordisk sort med stora, goda, djupröda bär. Zon 6.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker