Crowdfunding som insamlingsteknik

OK, dagens kapitel i ”hängmedguiden” är crowdfunding som är en hipp insamlingsteknik för folk som vill förverkliga en idé. Det kan vara att köpa nya kulisser till bygdespelet eller göra en dokumentärfilm. Det behöver inte handla om kultur eller allmännyttiga projekt.

Två aktuella exempel på FundedByMe är ADHD-tjejen som ville ha en smartphone men inte kunde få ihop 5.000 kr och vill byta bidrag mot handvirkade amigurumis, och dödssjuka bäbisen som behöver en benmärgstransplantation för 7 miljoner.

Det finns många fler svenska crowdfundingsajter. Ett exempel är crowdculture.se som är specialiserad på kultur och ”hybridekonomi”. Det innebär att pengar som privatpersoner satsar i olika kulturprojekt kan matchas med offentliga pengar om vissa krav uppfylls. Eller Polstjärna, en insamlingsstiftelse med målet att motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige. Webbplatsen gör det möjligt skänka pengar direkt till små, lokala projekt.

Crowdfunding – att folk bidrar med pengar till ett projekt eller en idé – är inget nytt. Det nya är enkelheten, insynen och räckvidden som webbtekniken ger. En fjärde anledning till att crowdfunding blivit populärt är delaktighet. Daniel Daboczy som driver webbplatsen FundedByMe.com beskriver det som att människor köper delaktighet i en spännande historia, och ännu viktigare än pengarna är att den som driver projektet får feedback och positiv uppmärksamhet.

Se en 45-minutersföreläsning med Daniel Daboczy på http://youtu.be/Vwt4RcvSbsE

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker