… eller så köper man en burk när man behöver den

Trädgårdsbloggaren Linda som jag lurkar hos konstaterade i somras att om man nu odlar ätbara saker så ska de ju ätas… och det kan ge en del obehag om man driver upp sånt som man inte tycker om.

Haha! Precis vad jag också upptäckt! Det är lätt att bli alldeles galen vid fröhyllan och plocka på sig en massa nyttiga saker som man aldrig kommer på tanken att köpa med hem från grönsaksdisken.

För egen del blir jag alldeles vild vid pluggboxar och brätten och sår massor av varje sort. Dels för att jag inte har en aning om hur många som kommer upp, eller hur många som går åt, och för att ”ha i reserv” om jag råkar ha ihjäl några. Just den saken kanske jag kommer till rätta med nästa år. Erfarenheten hittills är nämligen att om de dör i förtid, så dör de vanligen som småttingar alla på en gång. Om de inte dör, så får jag kasta bort dem ändå eftersom jag inte har plats för dem. Så kan man inte ha det.

Nu har jag en idé om var jag ska odla gurka, squash, tomat och paprika nästa år. Med växtplatsen klar borde jag också kunna räkna ut lämpligt antal.

Precis som Linda får jag nog också fundera ordentligt över vad jag vill skörda.

  • Gurka äter vi bara färsk och vi är inte storkonsumenter. Borde räcka med två plantor av olika sort, för att se vilken som är bäst.
  • Röd paprika äter vi gärna stekt eller ugnsbakad, ganska ofta, och det är dessutom dyrt att köpa och ibland svårt att hitta fina så jag planerar att frysa in. Fler såna alltså.
  • Squash är bra utfyllnad i pastapytter, grillspett, gratänger och ugnspotatis. En planta av två-tre sorter att börja med, för att se vilken som blir bäst.
  • Tomater. A äter färska, men inte många. Jag använder en del krossade tomater och tomatpuré, och gillar egentligen smaken av torkade tomater men köper aldrig. Här kanske man bör laborera med olika sorter för att få en lång färskfruktssäsong och ett bra konserveringsresultat. Det är visst inte alla tomater som är bra att purea eller torka. Kräver närmare studier, känner jag.

Fine Gardening har en serie videosnuttar om hur man planterar, binder upp, beskär, skördar och konserverar passerade tomater.

And by the way. Amerikansk tomato purée är på svenska tomatsås eller kanske passerade tomater. Vår uppfattning om tomatpuré heter tomato paste.

… och så här gör de på italienska:

Amerikanskorna ojar sig över hur mycket tid det tar att konservera tomater om man inte har en äkta italiensk tomatpress.

Nu känner jag att det här trädgårdsäventyret börjar bli liite skrymmande. Jag har ju redan insett att jag behöver en äppelsvarv och en körsbärsurkärnare och naturligtvis även en plommonurkärnare, pflaumenentsteiner. Vi behöver bestämt några köksskåp till. Eller kanske ett nytt produktionskök?


En sån å en sån å en sån…

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker