Full fart i vårbruket

Dagen har ägnats åt vårbruk inomhus. Först baxade jag ner delar till en Gorm från vinden och monterade ihop en plantskola i fem våningar. Den hukar under hibiskusen i vardagsrummet och försöker se osynlig ut. Sen kånkade jag ner krukor, byttor, tråg, brickor och annat som man kan plantera i, och så planterade jag… i hallen, som ändå måste skuras eftersom jordsäcken redan stått där i två dygn och läckt smutsvatten. Så nu har vi jord och smutsvatten i hela lägenheten, eftersom alla fyra individer i hushållet har passerat hallen tusen gånger i dag. Nåväl.

Paprikor som har bott kollektivt i tre sålådor i fönstret fick egna krukor. Borlotti-bönorna som groddat sig i sopskåpet fick också krukor. Jag läste i går i en blogg att det sagts i ett odlingsprogram i radio att det var svårt att få bönor och ärtor att gro, och att man kan bli tvungen att så om både en och två gånger. Det har jag inte märkt. Men å andra sidan är det kanske inte praxis i trädgårdssverige att grodda bönorna innan man planterar dem? Groddburken är en gammal vegetarian-skada. Nu innehåller den för övrigt luktärter med bäst-före-datum som gick ut för sex år sedan.

Den enda stackars purjolöken som grott och myriaderna med lobelia i pluggboxen lyckades jag också skola om till krukor. Sen kände jag mig lite vild och krejsy och sådde en hel påse lök rätt över de otacksamma pelargonerna, blomkålen och vad det nu var som inte behagat komma upp, och svisch in med pluggboxen i hundmatsskåpet som har en ventil rätt ut genom ytterväggen. Där hoppas jag att det snart ska bli åtta grader, för det gillar lökfröna. Men just nu ser det dystert ut, dörren har stått på glänt hela dagen och termometern som jag lade in visar 16 grader. Jag tror dessutom inte att löken vill ha mörkt när den ska gro. Återstår att se vad det blir av experimentet.

När jag nu ändå har fem våningar plantskola att bre ut mig över, så gick jag i spinn i frölådan. Bort med alla gamla ettåringar! Sommarflox, atlasblomma, strandkrassing och lövkoja. Sålåda efter sålåda. Och nya fröer: tomater, gurka, dill och sallad. Margeriter, onödigt stor påse för bara några få dyrbara korn. Äppelkärnor som jag pillat fram och torkat med drömmen att någon gång i framtiden få en vinterträdgård: Golden Delicious, Granny Smith och Rubinstar/JonaGold. Det är lurigt med äppelkärnor för man vet aldrig vad man får. Äpplen har en mamma och en pappa precis som vi, och ärver egenskaper från båda. Blir det bra äpplen kan man ympa de frostkänsliga finfrökengrenarna på stammen av något vintertåligt, tråkigt suräpple. Då får man flera äppelsorter på samma träd. Familjeträd kallas sånt och går att köpa på växtvaruhus. Jag har en avocado-kärna på tork också men avocado ger inte frukt hos oss, med mindre än att man ordnar tropiskt klimat i vardagsrummet. Ingen dum idé, när jag tänker efter. Man kanske kan ha några hobby-humlor som fixar pollineringen också?

I veckan hoppas jag att det kommer ett litet bubbelkuvert med tio yinyang-bönor från Henrik. De ska också få grodda sig i sopskåpet, och när tiden är mogen flytta ihop med tomaterna. Bönor och tomater lär nämligen trivas alldeles särskilt bra tillsammans, och är ju en trevlig kombination även i grytan.

Sen kan man ju fråga sig om ett hushåll verkligen behöver 40 paprikaplantor och lika många bönstjälkar och tomatplantor. Förmodligen inte, men med frön är det så att om jag väl lyckats få dem att gro, så har jag inte hjärta att kasta bort dem förrän jag haft ihjäl dem. Om allt går vägen hoppas jag att T ska få några i inflyttningspresent.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker