Käbblet bakom huset

Hansarosor och jättevallmo bråkar om utrymmet bakom huset. Rosorna vinner. Jag mumlar nåt om vanvettig färgmatchning och A tittar misstroget på mig. ”Det där måste vara nån typisk tjejgrej..?”

Hansa hör till vresrosorna (rosa rugosa). Hela släktet har karakteristiska klargröna blad. Ursprungsformerna har enkla vita eller rosa blommor och oftast gott om stora, fina nypon. Hybriderna har fyllda blommor och få nypon. Rugosor är mycket lättodlade, härdiga, tåliga och bra som häck.

Tät, kraftig buskros. Tätt fyllda stora blommor i rödlila/magenta. Bladen är glänsande gröna. Doftar. Sparsamt med orangeröda nypon. Trivs bäst i mager jord. Gallra bort torra och dåliga grenar på vårvintern. Kan föryngras vart 5-10 år genom nedklippning till 10-20 cm.. Blommar på nya skott. Hansa förväxlas ibland med Moje Hammarberg som har mörkt vinröda knoppar men bleknar när den slår ut, och Roseraie de l’Hay som inte är lika härdig.

H & B: 1-2 m  C/C: 50-60 cm Zon: 6 Blom: juni-november

Trädgårdsnattviolen (Hesperis matronalis) slingrar sig in i alla sammanhang och verkar komma överens med alla.

Två- till flerårig ört, 50-100 cm hög. Anspråkslös och tålig. Blommar i juni-augusti med violetta, rosa eller vita blomklasar. Doftar på kvällen. Omtyckt av fjärilar. Frösås lätt från små ärtskidor i april-juni, sås ytligt. Blommar andra året. Om man klipper ner blommorna förlängs blomningen och plantan har större chans att övervintra. Sista blomomgången bör dock sparas till frösådd, annars försvinner de så småningom. Trivs i sol-halvskugga på de flesta jordar, gärna kalkhaltigt men enligt vissa källor inte nygödslat. Kallas även nattviol vilket ger risk för sammanblandning med andra arter.

Toppklockorna (Campanula glomerata) har inte slagit ut än. Även om många betraktar dem som nästintill ogräs så tycker jag att de är ganska fina, och de passar definitivt i en gammaldags överdådigt blommande latmansträdgård.

Flerårig ört, cirka 25-50 cm hög med mörkt blåvioletta klockor tätt samlade som i en boll överst på stjälken, vilket skiljer den från andra blåklockor. Blommar i juli-augusti.  Förekommer i södra och mellersta Sverige. Trivs på torr gräsmark. Kallas byskvaller i norr för så fort man vänder ryggen till så sprider den sig. Inte lika invasiv söderut.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker