Kompostutredningen

Gårdagens surfämne var ”bygga varmkompost”. Jo, man kan ju köpa en i plast för 1.500 kr men det vill jag inte. Det jag var ute efter var kravspecifikationer, ritningar och gärna lite bilder som kunde ge inspiration.

Bland det material som jag tog hem fanns en PDF från Partille (9 sidor) som ger bra information om olika sorters kompost: trädgårdskompost, hushållskompost och maskkompost, hur man sköter dem, när jorden är klar och hur den används. Jag hittade också en föredömlig byggbeskrivning från Norrtälje (PDF 3 sidor) med lämpliga mått för olika hushåll. En ännu mer detaljerad byggbeskrivning finns i Sundsvalls kompostbroschyr. Båda dessa byggbeskrivningar gäller trä. Och så hittade jag en artikel om farbror Göstas kompost av lecablock. Jag såg också varianter med stora plastfat och mindre plasttunnor med lock.

I flera fall pratas det om ”gnagarsäkring” genom metallnät som har max 5 mm stora maskor. Säg mig, när såg ni så finmaskigt metallnät i handeln senast? Ungefär aldrig, skulle jag säga. Byggmax har insektsnät i glasfiberarmerad PVC. K-Rauta har också nät i sitt sortimentet men det framgår inte vilket material det är. I ett forum såg jag att finmaskigt metallnät kallas ”järnduk” och det sökordet gav träff på en massa konstnärer (hade jag väl aldrig tänkt på, att man kan skulptera på det viset … hmm.) Jag hittade också några grossister och tillverkare av ”metallduk” men det verkar väl liiite överkurs att ringa tillverkaren och fråga om man får köpa några meter…?

För jämförelsens skull kollade jag priser på Byggmax: Leca kostar cirka 200-275 kronor per kvm byggmaterial. Råspont med cellplast kostar cirka 100-150 kr kvm och formplywood 130 kr kvm men då tillkommer regelvirke. En stor kompost kräver säkert fyra-fem kvm material.

Jag ska rota runt lite i gömmorna för jag är rätt övertygad om att det finns användbart material där.

Min kravspecifikation ser ut så här:
* Det ska vara lätt att slänga in kompostpåsen, alltså krävs gångjärn på locket så att man kan manövrera det med en hand.
* Det ska vara lätt att gräva ur jorden, alltså krävs gångjärn/sprintar/haspar/fållor till framstycket så att det kan öppnas eller lyftas bort.
* Hellre för mycket plats än för lite, men samtidigt inte så stora fack att processen stannar. Och så behövs ju efterkompostering. Min tanke är att göra en bänk med fler fack, kanske tre eller fyra?

Jag har inte bestämt var komposten ska stå än. På vintern vill jag att den ska finnas i närheten av det område som ändå måste skottas. Men jag vill inte att den ska vara det första folk ser. På sommaren kanske den börjar lukta illa och surra av flugor om den inte sköts rätt, och då vill jag inte heller ha den för nära. Lakvatten är ju inte heller så trevligt.

Vi vet för övrigt inte var soptunnan ska stå heller. En idé om att ha den i uthuset (snöskottningsfritt!) avfärdades med att det då krävs nyckel (och det är en jättestor gammal handsmidd nyckel vi snackar om) för att kasta sopor.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker