Mitt första år med trädgård

Sedan 2010 brinner trädgårdsintresset minsann… men lågan skuttar som ett irrbloss och de synliga resultaten står inte i proportion till all den tankekraft som jag lagt ner. Så därför skapade jag ett jättelångt kom-ihåg om mitt första trädgårdsår. Men jag säger ju det, det är jätte-jättelångt!

Leif Blomqvist: ”Trädgårdens bär” respektive ”Våra fruktsorter”. Rekommenderas!

I fjol somras köpte jag två jättefina böcker om  frukt och bär och upptäckte norrlandshärdiga äpplen, päron, körsbär och plommon från Blomqvists plantskola i Finland. Och ovanliga bär som jag inte sett i odling hos oss, som minikiwi, buskblåbär och allåkerbär. Det har tagit mig över ett år att välja sorter men nu är önskelistan klar. Nästa steg är att förbereda vindskydd och odlingsplatser. Fruktträd ska helst planteras på våren i Norrland. Vilken vår ska vi låta vara osagt…

Hushållskompost, trädgårdskompost, lager för uppgrävd jord och grus. Numera välfyllt.

I fjol höst gick jag igång på kompostering. Stor utredning om hushållskompost, trädgårdskompost samt (hund)latrin, varav en liten del presenterades i kompostutredningen. I somras färdigställde vi en rejäl anläggning bakom garaget med fack även för grus och jord. En vän undrade om vi avsåg att starta filial till kommunala soptippen… Trots att vi tog till blev det för få fack. Komposten var ett av mina första experiment med roslagsmahogny, vilket blev ett forskningsprojekt i sig. Resulterade även i ett litet sidoprojekt med komposterbara hundbajspåsar. Vår varmkompost (hushållskomposten) tar priset som årets mest överarbetade projekt.

Rosskolan i juni respektive september 2011. Blommande från vänster Hansaland, Flammentanz, William Baffin, FJ och White Grootendorst samt Ritausma.

I vintras läste jag om rosor. Först klätterrosorna, mina älsklingar, och så massor av namnsorter som så småningom visade sig höra till samma grupper: pimpinellafolia (spinosissima), alba, rugosa och kanadensiska. Jag hängde ständigt hos Hortogreen och Flora Linnea. Hos mamma har jag redan några rosor på lager och så fick jag en ros som premie när jag prenumererade på en trädgårdstidning. På försommaren beställde jag fjorton barrotade på rea hos Hortogreen. Två tog sig aldrig. De övriga växer fint. Fyra blommade i månadskiftet augusti-september: nejlikrosorna F.J  och White Grootendorst, Ritausma och klätterrosen William Baffin. I början av september slog Hansaland och Flammentanz ut.  Även Kordes robusta och den-som-inte-är-New Dawn kom till sist. Alla står fortfarande i krukor.  Jag funderar på att låta dem övervintra i jordkällaren. Jag velar nämligen fortfarande om var de ska planteras, och om de ska ha blötbädd med presenning eller väldränerat med sten i botten. Expertisen ger motstridiga indikationer i denna fråga. Dessutom har jag tagit vara på rotskott från Hansa och Poppius, och tjatat på T om att få skott av hennes honungsros. I september beställde jag ytterligare fyra barrotade rosor från odla.nu som har tillfälliga erbjudanden. På önskelistan står fortfarande mängder av rosor.

Ännu fler fina kombinationer: jättevallmo och aklejruta, klotlök och rosenskära, balkansippa och concerto-tulpan, vita rosor med syren, rosen ”Sommerwind” med malört och ulleternell. Jag hittar de flesta inspirationsbilderna via Google images.

Började under vintern lite trevande research kring perenner för olika syften och växtplatser, typ marktäckare och skuggtåliga. Upptäckte senare att jag redan hade sådana listor i bokform, för kallt klimat. Himmel vad jag har varit förutseende i mitt boksamlande… Upptäckte nyttan med Google images på allvar. En bild kan ge helt fel intryck. När man får se många blir helheten mer rättvis. Insåg att vetenskapliga namn inte är snobberi, det är enda sättet att hitta rätt och hålla ordning. (Och tappar nu svenska namn istället.) Började även samla bilder av fina kombinationer, typ ”rabattrosor med brudslöja/rosenslöja/vitpytta”, ”pioner med kantnepeta”, mörkblålila klematis med krondill”. Jobbar hårt med listor över utvalda perenner – för att ha urvalet klart när det ska komponeras rabatter… Har även noggrant studerat vad som kommit upp ur marken och skrivit fakta om dem. Tänker att de flesta borde flyttas, vilket enligt mamma är en rörelse som alla trädgårdsägare bekänner sig till.

Blötläggning av stora frön. Majs har bråttom när den gror!

Fröplant. Katterna hjälper till  med frörevision. Tagetes.

I februari inleddes även en djupdykning kring allt som man kan fröså. Noggranna studier av kataloger från Impecta, Rara Växter, Örtagården, Weibulls och Lord Nelson (fast de två sistnämnda har mest ettåringar och jag beställer från Frö med posten för att slippa leta ihjäl mig bland hyllorna i butik.) Blev så småningom en hel låda fröpåsar som jag är långt ifrån klar med… Satte igång galet många vårsådder med varierande framgång. En erfarenhet är att det ska finnas en klar plan för växternas framtid. Annars står man där utan krukor och odlingslådor och sen är det redan för sent för omskolning. Jobbet satte också krokben, i tid och ork. I slutet av augusti blev det en jättefröbeställning från Rara Växter till halva priset, vilket fynd! Mest perenner. Jag har kommit fram till att om plantutvecklingen går lite halvtrögt, så är det bortkastad möda på ettåringarna, men perenner har ju fortfarande chansen att utvecklas nästa år.

Plantskolan i pysselrummet. Jumbobrickan på trädgårdsbordet efter regnskuren.

Hela verktygsarsenalen: spett, korp, grep, spade och grensax…

Planteringsprylar och redskap behöver man. I fjol somras kompletterade jag med fler pluggboxar, miniväxthus och små plantbrickor från Willab Garden som nu kom till användning. Behovet var emellertid större så en del fröer fick starta sin tillvaro i druvaskar och salladsförpackningar. Väldigt nöjd med vårens plantskola bestående av konsolhyllor i pysselrummet; ska dock förstärka med en mittstolpe. Väldigt nöjd med mjölkpaket som såkrukor till snabbväxande fröer och sticklingar; samlar nu flitigt. Mindre nöjd med att belysningen som jag köpte aldrig kom på plats. Vid snösmältningen visade det sig att min billiga spade och grep inte hade något att sätta emot den steniga, leriga och björkrotsfyllda marken här på gården. Till sommaren köpte jag därför Fiskars Classic grep och spade, dyra men så skönt att ha bra verktyg! Nu kan jag bryta mark bäst jag orkar. I april köpte jag  stabila jumboplantbrickor och bra perennkrukor (men för få) från Wexthuset. Två jumboplantbrickor ryms precis på trädgårdsbordet men bordet är för lågt att jobba vid. Det blev inget av utediskbänksbygget i år, plåten står fortfarande kvar på logen. Redan i våras blev jag sugen på att köpa 3-liters Air pot-krukor när jag läste att de kan fördubbla tillväxten, men drog mig för att de är dyra. I september gjorde jag slag i saken hos Nordic Grow. Vis av tidigare krukbeställning tyckte jag att jag slog på stort när jag även kompletterade med 30 vanliga 3-literskrukor.  Haha, de fylldes inom en vecka… Beställde igen i november från Wexthuset och Willab, och nu räknar jag med att vara väl rustad inför nästa säsong.

Och alla dessa listor som jag gjort:

  • En lista över växter för fjärilar, humlor och bin. Det ska vara mycket liv i trädgården. Vilket påminner mig om att fågelholkarna inte är klara än.
  • En lista över gula växter, till A:s gulag. Själv är jag mest inne på rosa, vita, blå och lila. Och några röda. Vet fortfarande inte var gulag ska ligga rent fysiskt men det börjar klarna…
  • En lista med coola och udda ätliga saker som också finns i frökatalogerna. Pepino, jordmandel och smultronspenat hade jag aldrig hört talas om.
  • En lista över friväxande häckar. Här blåser det från alla håll och det tänker jag råda bot på. Oxbär, hagtorn och måbär står på listan.
  • En lista över gräsmatteplanteringar… Förutom bellis är alla lökväxter.
  • En lista över buskar. Har begär efter smultronschersmin, snöbollsbuske, syrenhortensia och forsythia.
  • En lista över leverantörer av plantor och frön.
  • Tipslistor för olika teman: lä och mikroklimat, avhärdning, anläggning av rabatter och köksland, gräsklipp, perenners härdighet, samplantering och växtföljd.

Vidare:

Sammanställde sju grundförutsättningar som man behöver ha koll på när man väljer växter:

  • zon (1-8 med olika förutsättningar typ ljusa nätter, soltimmar, snö, tjäle, medeltemperatur, värmesumma)
  • läge (sol-halvskugga-skugga)
  • jordtyp (lera-sand-humus)
  • vatten (naturligt torrt, fuktigt och så detta ”friskt”,  samt olika sätt att påverka fukt genom marktäckning, bevattning och blötbäddar)
  • näring
  • proveniens (frökällan har betydelse för plantans avhärdning på hösten)
  • året (där jag stuvar in allt från blomningstider till växtföljd).

En liten katalog från Easyplant ledde till en tillfällig förälskelse i rosenlisor och knölbegonior. Upptäckte vid närmare studium att Easyplant är duktig på lockande beskrivningar men verkar inte vara helt att lita på när det kommer till leverans och reklamation. Beställde en begoniaknöl från Sävar fröplant, men den jag ville ha kom bort i posten och byttes mot en annan som visade sig falskskyltad, men trevlig ändå. Har provat ta bladsticklingar men än så länge utan resultat. När jag ändå var inne på krukväxter så sådde jag några blomsterlönn och blomsterbuskbalsamin men de tog sig inte. Mamma kom med två hibiskusar som har blommat fint under hösten.

Trädgårdsdesign. Vårvinterns största projekt. Skrev listor över önskade funktioner och användning. Grävde fram alla böcker jag hade i ämnet (och det fanns flera) men inte tillräckligt. Släpade hem massor av böcker från biblioteket. Fick en del aha-upplevelser, till exempel att det är en ”romantisk” trädgård jag vill skapa. Och att ”alla” nybörjare börjar med den romantiska trädgården. Jaha. Så förutsägbart. Bland handböckerna i att steg för steg konstruera en funktionell tomt/trädgård håller jag nog Helena Åhlunds främst. Mest inspirerad när det gäller blommor och kompositioner blev jag av Lisa Winnerlids ”Perenner”.

Från vänster: rödcerise Huvi, Mari som bleknar till vitt och rosalila Marmori.

I februari snöade jag allvarligt in på klematis, med förkärlek för storblommiga. Beställde sju av cirka 20 på önskelistan från Roogoja i Estland, och fick dem som små plastfolierade cigarrer i början av maj. Första tiden fick de bo i mjölkpaket i kallfarstun. En av dem, min favorit Piilu så klart, tog sig inte. De återstående sex bor i hinkar och tre har blommat redan i år. I det sammanhanget måste jag framhålla Marmori som fått över 16 blommor på sin enda stjälk. Gjorde även ett misslyckat försök att fröså fem andra sorters klematis. Jag tror att fröna ruttnade bort. Missade tillfället att köpa en ”Albina Plena” till halva priset. Jag hade kupong och den gällde i två månader. Jag är usel på rabattkuponger. Vet fortfarande inte var klematisarna ska bo permanent och inte har jag snickrat några klätterställningar.

Läste på om baltiska, ryska och nordamerikanska härdiga vindruvor. Lite om vinodling, vinframställning och russin. Hittade bra information hos norska Rusvik vinplanter. Köpte två vinstockar från Roogoja i Estland. Haha, stockar, de är fortfarande tunna som daggmaskar. :-) Zilga verkar trivas bättre än Somerset Seedless. I framtiden ska Zilga få växa i en pergola, men Somerset vill nog helst bo i glashus.

I april-maj började  det årliga balkonglåde-skovet göra sig gällande. För tio år sedan hade jag bara en liten fransk balkong som rymde två lådor. Då räckte det med 12 köpeplantor och en säck jord. Sedan blev det en större balkong med först fem och sedan sju lådor. Fler köpeplantor, mera jord. Och nu, tänka nytt igen: hur många, och var? En av pappas hemsnickrade lådor föll i bitar. Några lådor var upptagna av frösådda, självsådda och övervintrade plantor. Jag som alltid haft blå violer köpte denna vår röda violer med guldkant… och ännu fler blomlådor. Till min förvåning blev jag väldigt förtjust i att ha röda violer i svarta lådor. Vem kunde ana? Och nu äger jag minst sexton balkonglådor. Fast alla är inte fyllda.

Blåblommig björk i slutet av augusti.

I juni råkade jag ha några frösådda sommarplantor över och fick för mig att hänga amplar i björkarna. Amplarna hade jag redan fyndat, men upphängningen visade sig bli en dyrare och tidsödande historia. Vi satte fast konsoler med dubbla gul/svart-randiga spännband. (Nu kan björkarna prata om getingmidja…) Efter sommarens match kan konstateras att lobelior vinner över violer. ”Blåblommande björkar har man aldrig sett förut”, kommenterade BB.  Jag är nybörjare på amplar, också. Vet inte vad som ska vara i dem nästa år. Och så tycker jag att amplarna kanske är för små, och kanske fel färg…

Skrev ett långt kom-ihåg-epos om olika sorters jord och jordförbättring, apropå att livsmedelsaffärerna tar hem berg av säckar varje år. De två ytterligheterna är pulveriserat berg (lera, sand eller grus) respektive icke-förmultnade växtdelar (torv, humus, kompost). Att lära sig de korrekta blandningarna är nyckeln. Lägg därtill rätt pH.

Grus, jord, lökar och mer jord, och sen vatten.

På vår gård fanns inga vårlökar. Den saken ska ändras. Återupptog samtidigt en gammal förälskelse i tulpaner. Förr kunde jag bara namnet på en enda tulpan: Angelique. De första resultaten var en lång utläggning om vilka sorters tulpaner som är lämpliga för trädgård – samt en kartong från Holland med elva kilo lökar, knölar och rötter som landade på min trappa sista dagarna i augusti. Hög tid att gräva ner krokus, scilla, chionodoxa, botaniska tulpaner, vitsippor, balkansippor och narcisser. Drömmer om att anlägga ett tulpanhav i fruktlunden (som vi inte har). Vissa dagar är det bara tulpaner, tulpaner, tulpaner i huvudet. Och allium. Mera blomsterlök. Jag är helt galen, uppslukad! Cirka 50 tulpaner på önskelistan.

Pluggade lite gödslingsteori. Behövde få sammanhang och struktur i allt det där jag sett om ”guldvatten” (utspädd urin), uppblötta nässlor, gröngödselväxter, kväve, gräsklipp, fosfor, spårämnen, kemiska förkortningar, täckodling, kompost, stallgödsel, blodmjöl, benmjöl, PK, lökgödsel, bärgödsel, höstgödsling, vårgödsling, toppdressing och…

Luktpioner och bondpion från önskelistan.

Hade frampå sommaren ett rejält skov om olika sorters pioner och hur man gör för att maximera pionsäsongen. Cirka 15 pioner på önskelista. Kan säkert bli fler. Har nästan helt säkert bestämt var de ska bo: framför huset, och valt sällskap åt dem. Har börjat se mig om efter leverantörer av pionplantor, och beställt fröer till perenner som ska komplettera pionrabatten.

Utredning av olika nävor. Hittade några som nog så småningom kommer att få bo hos oss. Men jag är rädd att de blir skräpiga. Inte klar med nävorna känner jag. Köpte ett par olika små skott att börja prova med. Känns fortfarande otroligt att det ska bli något av de där små stråna?

Sten i trädgården blev ett pockande intresse under sommaren. Ett nästintill tomt hål i min bokhylla!  Är hårt inne på lokal natursten. Gillar skifferplattor i grus, husgrunder av granit, kantstråk av kullersten lagd i jordfuktad betong samt kallmurar, det vill säga stenmurar som är staplade, inte fogade. Behöver mer böcker. Planerar att göra två låga kallmurar, en längs byvägen och en framför huset. Saknar sten. Har ett halvt löfte om att få hämta från grannens åker. Spanar efter begagnade skifferplattor på Blocket.

I månadsskiftet augusti-september startade  ett Tradera-skov när jag började samla på marktäckare: Silverarv, revsuga, två sorters rosenplister, myskmadra, waldsteinia, skuggröna, ormöga, skuggnäva… Många paket blev det. Dock ingen kaukasisk förgätmigej – ännu. Jag vill ha sådana med brokiga (variegerade) blad. I farten följde det med vita syrener och höstanemoner som kanske inte är härdiga, men värt att prova. Och en ovanlig Örträskros till min rossamling. Samt en del perenner som jag aldrig hört talas om förut bara för att de var fina, billiga och kunde sampackas. Extra minnesvärt var det att jag och K råkade bjuda på samma auktioner och trissa upp priset för varandra för att vi inte hade koll på varandras alias.

Några rabatter blev det till slut. (Jag gruvade länge för att sätta spaden i marken. Man vill ju inte gräva på fel ställe, liksom…) Förutom vårlökar på jordkällaren blev det en med mera vårlök samt rosenplister, revsuga och tusenskönor bredvid logen, och så en skuggrabatt vid jällbrua där jag petat ner hundra vitsippor, lite myskmadra och skuggröna. Minns känslan när jag kunde gå till min lilla plantskola och hämta fram 70 plant som jag själv drivit upp från frö… :-) De sista lökarna petade jag ner i stora krukor. Undrar om de överlever vintern eller om några sorkar blir glada att hitta ett julbord? När jag ändå grävde passade jag på att rensa under logen och lägga sten med markduk.

Man kan också konstatera att det är långt kvar innan trädgårdslandet kan försörja oss. Salladen blev fin men vi åt aldrig något av den. Dillen och purjolöken blev inte mer än strån. Bönor och ärtor vanvårdades och kastades bort  innan de gav skörd. Gurkor och squash torkade bort redan innan de fick komma ut. Tomater och paprikor planterades ut så sent att de inte hann ge frukt. Majsen stod kvar i köket till i augusti. Då slängde jag 17 taniga stjälkar och drygt 20 omogna små kolvar på komposten. Physalisarna satte frukt i mängder hela sommaren men torkade bort när mamma åkte till sjukhus. Jag har ägnat ganska mycket tid åt att konstruera en geometrisk plan för nästa års upphöjda bäddar.

Höststängningen” blev utdragen. Det är makalöst varmt.  I slutet av oktober slängde jag de sista tomatplantorna som stått i kallfarstun med sina gröna små kulor. Några paprikaplantor ska få övervintra i pysselkammaren. Utanför jordkällaren står fortfarande i slutet av november mängder av växter i väntan på att det ska bli permanent frost. Innan dess tror jag att de mår bättre ovan jord.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker