”När jag blir stor…” eller ”Sen, när räntan gått upp…”

En räcka händelser ledde fram till en artikel från 2005. Några meningar talade till mig så jag klipper ihop dem här, som en hälsning till mitt framtida jag.

Tommy Hellsten menar att vi försöker kontrollera livet genom att senarelägga dess start till en obestämd framtid.
Att säga tvärt nej till dessa drömmar och livsval är för drastiskt. I stället säger vi att vi kommer att göra dem längre fram.
Det hela är ett sätt att lura oss själva för att slippa ta ansvar för att leva här och nu.

Det skapar ett behov av ett syntetiskt liv, ett surrogatliv. På tv ser vi hur andra låtsaslever i stället för att leva själva. Där sitter vi /…/ och tittar på.

Vi hinner inte just nu, men snart ska vi ta tag i våra drömmar.

Vi hamnar i ett ekorrhjul där vi tror att vi måste springa för att det snurrar. Men ett ekorrhjul har ingen motor, det snurrar för att vi springer. Det är viktigt att inse att vi inte drabbas av brådska utan att vi skapar den /…/ Den insikten ger oss ett val.

Okej, det köper jag väl, även om jag knappt tittar på TV. Men sedan blir det svårare. Tommy Hellsten säger också: ”Faktum är att vi alltid har tid för det vi anser är viktigt. Jag brukar säga att om ditt hår brinner så har du tid att släcka det – även om du just blir erbjuden ett lukrativt arbete.”

Att släcka hår är en fråga om några sekunders insats och de två alternativen har omedelbart tydliga konsekvenser. Ingen konst att prioritera det.

Drömmar däremot… är av olika slag. Några är enkel verklighetsflykt, andra är övningsområden, och det räcker så. Några kanske är viktiga att förverkliga. Några skulle ta år, andra kan gå fortare än man tror. Det är just den där prioriteringen. ”… alltid tid för det vi anser är viktigt.” Viktigt för vem (mig), viktigt när (nu), viktigt på vilket vis (variablerna är oändliga)?

Det är som ett garnnystan där man råkat dra änden från fel håll och fått till en trasslig knut av alltihop. Så lägger jag härvan åt sidan och fortsätter flytta papper från A till B, för det ska göras här och nu.

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker