Ny grop: halmhus!

För två år sedan fick jag upp ögonen för passivhus, som är extremt välisolerade och därmed extremt energisnåla. Förälskelsen och definitionen skrev jag om här och den något mer tillnyktrade analysen finns här.

I kortversion:

Det främsta argumentet för passivhus är att uppvärmning i vårt kalla land är antingen dyrt eller arbetskrävande (eller både och), oavsett vilken värmekälla man väljer, och jag gillar verkligen att duscha hett länge och skruva upp inomhustemperaturen till 22 grader.

De två (i mina ögon) tyngsta argumenten mot passivhus är att de byggs med importerade, icke-förnybara, icke-återvinningsbara material i en supertät konstruktion som är oerhört känslig för klåpiga ingrepp. Om elektrikern eller rörmokaren borrar på fel ställe har man början till en fuktskada.

Detta kokade ner till tre insikter: 1) Jag vill gärna ha ett passivhus, eller för all del lågenergihus, men 2) jag vill bygga med lokalt material som är både förnybart och återvinningsbart, och 3) en konstruktion som är förlåtande mot självbyggare.

… och nu har jag hittat en möjlig väg: att bygga med lerputsade halmbalar, vilket vanligtvis kallas halmhus eller halmbalshus. Man bygger en regelstomme av virke, fyller mellanrummen med hårdpressade halmbalar (skiftvis förskjutna som murblock och sammanhållna med dymlingar som i en timmervägg) och stryker tre omgångar dyngförstärkt lerbruk på utsidan och insidan. Sedan kan man färga putsen eller slå panel utanpå om man vill. Detta blir en halvmeter tjock, brandsäker, tät och mycket isolerande vägg som låter fukten vandra naturligt.

Det finns halmhus i Sverige, Norge och Danmark och straw bale houses i engelsktalande länder.

Byggahus.se har ett reportage om en familj på Orust som byggt ett panelat halmhus för cirka 400.000 kr och har en elförbrukning på 3000 kWh om året, samt en ikea-kasse ved per dygn under vinterns kallaste period. Husägaren och byggaren Magnus är mycket aktiv i forumet och har en egen tråd om huset här.

Logosols kundtidning Nysågat har lagt ut både reportage och ett kort TV-inslag om huset på Orust, www.nysagat.se/index.php/reportage/190-sagade-sjaelva-och-byggde-ett-hus-av-halm-och-lera . Nysågats intresse kommer sig av att Magnus sågat upp och använt eget virke från tomten med en såg från Logosol.

Jag har också hittat en del andra resurser:

Lerbyggeföreningen, www.lerbyggeforeningen.se

Lerbyggeföreningens gamla webbsida har flera sidor om halmbalsteknik samt litteraturtips och mer: http://www.naturligt-byggeri.org/default.asp?ID=217&Ct=221

Reportage i tidningen Husbyggaren av Jesper Zandén om ekobyn Rydebacke där det finns flera halmhus (PDF): fc.bygging.se/~husbyggaren/2002_4_03.pdf

Norsk Jord- og halmbyggeforening, halmhus.no är en del av Forum för Naturlig Byggeri.

Arkitekten Rolf Jacobsen (www.gaiaarkitekter.no/tjome) har skrivit en bok om halmbalshus. Boken är tyvärr slutsåld. Eventuellt kommer den i ny upplaga som PDF. Halmbyggeföreningen har fått en bra kortversion: www.naturligbyggeri.no/halmhus/halmbyggeteknikk/halmdok03.pdf

Svenska jordhus, svenskajordhus.se är ett företag som drivs av Johannes Riesterer.

[nytt] Maja Malmgren i Vekhyttan är en krutgumma och lerfantast som dyker upp i många sammanhang (bland annat i filmen som jag tipsar om ovan). Här är ett reportage om hennes lerhus: na.se/nyheter/lekeberg/1.733348-lera-gar-bra-att-leva-i

Arkitekten Lillemor Husbergs säljbroschyr om halmhus i Äppellunden (PDF): www.husberg-arkab.se/appellunden/Appellunden.pdf
… och en artikel i Dala-Demokraten om Lillemors bygge.

En omfattande dokumentation av halmbalsbygget i Storkeboda (PDF): www.klimatpiloterna.se/pdf/Halmbalshus_webb.pdf

Halmhus på Ihre gård, Gotland, www.ihregard.se/halmhus.html

med mera…

Okej, det finns väl hakar med det här byggsättet också. Den som oftast framhålls är att det är arbetsintensivt. Ovan nämnde Magnus beräknar att effektiv arbetstid var motsvarande ett år på heltid för en person. Å andra sidan säger arkitekten Conny Jehrer att det är ett ”jämlikt och demokratiskt bygge” där alla händer duger och även barn kan bidra. På youtube såg jag halmbalarna staplas upp på en dag, med hjälp av en hel armé frivilliga.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker