Säsongsöppet i projekteringsstugan

Helgen ägnade vi åt att plocka ut tält ur mjölkkammaren. Där fanns dels ett 3×3 partytält med extra fönsterväggar, dels ett 3×9 lagertält med extra fönsterväggar samt ett 3×9 sönderblåst lagertält med banan- och propellerformade rör och fransiga dukar. Drygt 160 kilo delar, gissar jag, som nu noga sorterats, räknats, skadeinventerats, packats, märkts, försetts med inventeringslista och byggbeskrivning samt flyttats till mer lämplig lagerplats. Jag har även gjort en ny shoppinglista och arbetsorder eftersom den gamla (som jag gjorde i fjol) på något magiskt vis försvunnit.

Vi behöver mjölkkammaren till andra saker i vinter.

Dessutom har jag ritat och räknat och funderat. I flera veckor har det legat ett A3-ark på köksbordet som vi fyller på eftersom vi kommer på saker. Det är snart fullklottrat på både fram- och baksida. Det är grunden för 5-årsplanen som vi egentligen skulle ha gjort i mars. Än så länge är det mest ”vad” och försök till ”i vilken ordning”, delprojekt för delprojekt. Är det exempelvis fiffigt att putsa socklar innan man lägger golv? Eller bättre tvärtom?

Jag kämpar fortfarande med hur jag ska fördela allt ”vad” på en annan lista som är ”sammanlagt när”. I teorin är jag stark anhängare av idén att man bara ska ha ett byggprojekt på gång i taget. I praktiken faller det sig opraktiskt. Det går inte gjuta eller måla utomhus på vintern, men det finns annat man kan göra. A och jag har en överenskommelse om att göra innejobb på vintern och utejobb på sommaren. Det tar bort en del av ångesten över alla ofullbordade projekt. Otåligt vill jag trycka in allt på en gång men jag vet att det inte går, det är därför vi gör en 5-årsplan.

En bra vintersport är att planera. Och räkna, nämnde jag möjligen att jag räknar…? Varenda dag.

– Hur mycket golvet och inredningen kostar till kasa om vi gör si eller så, samt fördelar respektive nackdelar med alternativen. Vilka grejer som ska ha sin plats där. Var de grejerna/sysslorna som inte får plats ska finnas/göras istället.

– Hur portarna ska se ut på kasa. Jag har googlat bilder på slagportar, mätt upp våra egna, beräknat materialåtgång och priser. I snitt är materialkostnaden en tiondel av att köpa färdigt.

– Hur mycket plats jag behöver i teknikboden för en ny idé, och om boden i så fall ska utökas på längden, bredden eller kanske åt båda hållen. Jag har skissat med papper och penna i sängen på kvällarna, krupit med måttband på marken, spikat stålpinnar i den frusna gräsmattan och ritat blyertsstreck på fasaden – och nu ritar jag vid datorn. Inte klart än. Men jag behöver i alla fall åtminstone 12 kvadrat till.

– Hur många kvadratmeter byggställning man får ut av en begagnad hög med ställningsrör, och vad som måste kompletteras. Alternativ är att bygga ställning i trä, eller hyra, och vad det kostar.

Sedan återstår att övertyga A om att en idé är bra. Ibland blir det bifall oväntat lätt, men det kan också bli återremiss eller avslag.

Så går vi framåt, ett steg i taget.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker