Skorstensföljetongen

Oj oj oj vad man kan älta uppvärmningsfrågan! Ska vi lägga en massa pengar på skorstenen nu om vi ska byta till vattenburet inom några år? Och vad ska vi framöver värma vattnet med: pellets, ved, solvärme? Och ska vi då ha en vattenmantlad pelletskamin eller kakelugnspanna inomhus, eller bygga ett pannrum med kulvert från fjöset? Kommer vi att kunna få fjärrvärme inom något år och är i så fall det mer attraktivt (med tanke på bekvämligheten) än låg driftkostnad som man kan få med ved och sol?

För övrigt grämer det mig fortfarande att konverteringsbidraget från direktel till vattenburet tar slut sista december i år. Det ger 30 procent av kostnaden. Men vi hinner inte utnyttja det. Det har ju ändå funnits i fem år, kan de inte förlänga det lite till?!

När skorstensreparatörerna varit här fick vi dessutom mer att tänka på: Hur många rör skulle vi sätta, och får de ens plats? Man skulle kunna gardera för framtiden och sätta tre eldfasta rör när man ändå håller på. Eller tänka snålt och bara sätta ett, det som behövs just nu till köket. I framtiden går det ju att bila upp skorstenen igen, skotta ut all vermikulit och sätta fler rör. Hur mycket ”myseldar” man om man inte behöver för att hålla värmen? Och om man myseldar, vill man kanske hellre ha en kamin där man kan titta på lågorna än en vedspis? Dessutom har vi imkanalen att tänka på. Vi tror att badrumsfläkten går där och då är det ingen bra idé att fylla igen den med vermikulit.

Om vi avvaktar med skorstenen, kommer vi då att klara värmen i vinter med enbart el-element på vår 16A-säkring? Vi har element på totalt 10,6 kW, och enligt Jämtkraft kan man ta ut max 11 kW på en 16A-säkring … Hushållsströmmen kommer utöver och det vore ju trevligt att kunna koka makaroner utan att behöva springa till proppskåpet ute på stolpen varje dag. Att säkra upp till 25A som det var medan farbrorn levde kostar dubbelt så mycket i årlig nätavgift (+2.500 kr) och vi måste dessutom ta hit en elektriker som gör jobbet (+5.000 kr).

Så kom vi till beslut: Vi fixar skorstenen med ett rör för vedspisen i köket, ett för imkanalen, och ett rör till en kamin i salen. Kaminen får bli en ny vedkamin av enklaste sort för cirka 3.500-5.000 kr. Då kan vi stödelda så mycket vi orkar och förhoppningsvis spara någon krona på elen.

I går kom offert från en av skorstensreparatörerna på uppdraget. Totalt 53.500 kronor! De har räknat 16.000 kr på material och 27.000 kr på arbete exklusive moms.

Hos Soliduct köper jag motsvarande material för 11.000 kronor inklusive moms och frakt. I byggforumen framgår att en person monterar sådana rör på en dag.

Skorstensreparatörfirman åker alltid två, vilket nog är bra både praktiskt och ur säkerhetssynpunkt. Därför är jag flott och beräknar en heldag åt dem båda, summa 16 arbetstimmar. Då tjänar de 1.687 kr i timmen.

Nej, naturligtvis tjänar de inte så bra, de har bakat in sina kringkostnader. Kontor, utställningshall, arbetsbil och besiktningsutfärder till såna som sedan inte köper den offererade tjänsten kostar ju också. Sådana som vi skulle jag tro.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker