Sparkstöttingstrivia

Sparken, denna fantastiskt praktiska mojäng, blev av en händelse kvällens surfobjekt. Nämligen hittade jag en modern spark (finsk design) till salu på blocket. Kicksparken säljs av kickbike.se .

Själv har jag en klassisk Orsaspark som jag löst på auktion och fortfarande inte är klar med renoveringen av. (Nu har jag nämligen kommit på att jag ska bygga om den till hopfällbar så jag måste tyvärr sätta vinkelslipen i de nymålade fästena.) Min spark har de karaktäristiska knorrarna framtill på medarna och eftersom alla våra sparkar såg ut så när jag var liten anser jag att Orsasparken är ”originalsparken”, alla andra är ”fusksparkar”. Orsasparken har anor från 1909 så det är nog den äldsta sparken som fortfarande tillverkas. Den är min personliga favorit och efter frekvent sparktävlande i ungdomen tror jag också att det är den snabbaste; den är kompakt, stabil och har bra stuns i medarna.

Orsasparken, Dalasparken (i metall) och Vansbrosparken (hopfällbar, utan knorrar på medarna) tillverkas av Vansbro Sparkfabrik som även säljer Monomeden, den enmediga sparken som fått designpris.

Jag såg några monomeder till uthyrning i Badhusparken en vinter för många år sedan men de är ingen vanlig syn ens på vår relativt sparktäta breddgrad, och jag har inte provat någon själv. Teoretiskt skulle Monomeden kanske kunna vara en bra tävlingsspark på lite svårare underlag men jag tror att den kräver för mycket balansering.

Mera sparkmodeller: ÖoB säljer den i mitt tycke rätt fula men praktiska Ljusdalssparken som har ställbar handtagshöjd, och Jukkas-sparken som är en riktig transportspark utvecklad på beställning av ishotellet i Jukkasjärvi.

Ny Teknik har en sparkhistorisk artikel där man bland annat kan läsa att det under en period fanns ett 20-tal sparktillverkare i Sverige. Där står också att hastighetsrekordet på spark är drygt 86 kilometer i timmen (men det är från 1995 så det kanske är slaget?) och av namnet tror jag att det är en sparkfabriksättling som har det.

Eskilstuna-Kuriren uppmärksammar i en artikel att sparkar blivit vanligare söder om Dalälven och att tillbehörsförsäljningen ökat som en följd av sparkfabrikens designersamarbete. Sparkfabrikens webb ger syn för sägen: här kan man minsann lyxa till sitt åkdon med reflexer, ringklocka, lyse, sparklåda (för bäbis, fanns redan på 1950-talet), barnbygel och snöplog. I Östersunds-Posten såg jag för någon vecka sedan en yngling i glesbygd som plogade trottoarer med en dylik tingest, har dock ingen länk till den artikeln. Kicksparken kan man få med snöskidor, speciella höghastighetsmedar för is samt trådkorg till styret. Lägg därtill de olika fällbara modellerna, utbytessitsar och extra fotstöd så får man ju hålla med om att det hänt åtminstone något på produktutvecklingsfronten. ;-)

Det finns förstås folk som håller på med SM och VM i sparkåkning också. Finska elitidrottaren Hannu Vierikko som designat ovan nämnda kickbike har VM-titlar i is-spark. Bland långdistansåkarna finns klubben SockerOllon Spark – SS. Och Spark-VM 2009 ordnas i Geilo i Norge i månadsskiftet januari-februari 2009.

Mer kuriosa: Som alla vet så är ”In Sweden we call it a kick” en klassisk filmreplik från Sällskapsresan 2. På engelska heter det kicksled, och ska man vara noga så är sparkstötting den korrekta svenska benämningen.

Jäpp, det får väl räcka som grundkurs. Fördjupningskursen finns på kickbike.se där man får lära sig tekniken att byta ben i farten… det ni.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker