Vatten i näsan, med flit

Javisst kära vänner, dagens djupgrävda veta-mer-grop är alltså nässköljning med saltvatten. Rena undermedlet mot snor, förkylning, allergi, bihåleinflammation, polyper, damm, torra och svullna slemhinnor samt snarkning. Sägs även ha positiv inverkan på ögon- och öronproblem genom att ”avloppen” sköljs rent. Dessutom helt biverkningsfritt så länge man använder salt utan tillsatser (utan jod och antiklumpmedel alltså).

Svensk sjuksköterskeförening redovisar några studier i ämnet.

… och en total omvändelse från ”aldrig i livet att jag tar en frivillig kallsup!!!” finns här.

En tesked (5 gram) salt rörs ut i en halvliter kroppsvarmt vatten. Blandningen blir då 0,9 procent vilket kallas fysiologisk saltlösning (motsvarande kroppens egen). Ljummet saltvatten gör att sköljningen inte känns obehaglig.

Man sköljer näsborrarna växelvis, två gånger åt vardera hållet. Gärna varje dag vid tandborstningen i förebyggande syfte, oftare om man har behov.

För ändamålet vill man ha en nässköljare. Ja, det låter sig nog göras med egna hempulade manicker men risken är att man blöter ner både sig själv och badrummet. Det finns några köpevarianter att välja på. Alla har munstycket gemensamt; det ska kona för att sluta tätt mot både små och stora näsborrar.

Kannan Nosebuddy kostar 119-189 kr i olika webbshoppar, exempelvis SweHealth har den som julerbjudande och om man beställer två så får man gratis frakt…

Sprutan Nasaline kostar 95 kr hos Medistore och 125 kr på Apoteket. Ryktet säger att både Charlotte Perelli och Tommy Körberg har en sådan.

Med julkampanj kostar näshornet Nasoklar 120 kr, annars 150 kr.

Det finns kannor i keramik också, exempelvis denna gjord av Annbritt på Krukmakeriet Hemjord i Kristinehamn. Gamla stans krukmakeri säljer en kanna som heter ”Krutis”.

Så vilken ska man välja? Tja, jag tror att alla fungerar. Vi valde Nosebuddy för att man blandar direkt i kannan mot nivåstrecket, och för att man lätt kan se om det hamnat nåt skräp i den. Sprutan kräver en blandningskopp och så ska man tanka flera gånger. Skillnaden mellan spruta och kanna är också att trycka in vatten i näsan jämfört med att hälla det. Keramikkannor går bort för tyngden och risken att tappa dem.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar



































eXTReMe Tracker