Extraordinariens plats i historien

I Djungelboken på svenska säger gamarna att Mowgli kan få bli extraordinarie gam. Kul uttryck men jag har aldrig förstått bakgrunden.

Av en händelse fick jag anledning att kolla vad ST-facket är för fack, och det visade sig vara statsanställda tjänstemän. I deras historik hittar jag förklaringen:

Föreningen hade sin grund i det som kallades ”extraordinarieeländet”. Detta var i korthet att de flesta av statens anställda var extraordinarie tjänstemän. Som sådana hade de inte rätt till lön. Istället kanske han eller hon fick en liten gratifikation vid nyår eller midsommar om myndigheten varit sparsam med papper, pennor och ljus mm. En annan källa till lön var att vikariera för en ordinarie tjänsteman. Drivkraften var drömmen att någon dag kanske bli upphöjd till att bli ordinarie tjänsteman och då få lön. ”Extraordinarieeländet” levde kvar till 1935 då, genom kungligt beslut, en löneplan infördes i staten.

En annan kuriosa apropå Djungelboken dök jag på när jag googlade efter bilden ovan. Rykten säger att det fanns önskemål om att gamarnas röster skulle göras av Beatles men de hade inte tid. Fåglarna fick ändå låna personlighetsdrag från beatlarna och rösterna i originalversionen sägs vara mycket goda imitationer.

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker