Oktober

okt2-bjorkbrott-w

2 oktober var stormen Roar på besök och knäckte en björk vid infarten. Björkarna planterades på 1920-talet och flera av dem är i dåligt skick. Vi måste ta bort dem men kan inte enas om en strategi. Om vi tar bort alla blir det kalt under lång tid (men spireahäcken kommer att frodas). Alternativet att byta några i taget ser förmodligen gluggigt ut.

okt5-appelskord-w

I år fick vi äppelkart på Gallen, Borgowskoje och Gyllene Kitajka, men de hann inte mogna. Kitajka fick dessutom ordentliga svampangrepp.

En ask omogna Tuna-plommon åkte norrut till mor, dagen innan resten frös bort. De fick eftermogna i ett fönster och lär enligt hörsägen ha smakat bra.

Utemöbler, betongblandare och pallvirke lades in i förrådet, grus- och sandhögarna täcktes, släpvagnen storstädades och husvagnen fick en vinteruppställningsplats (som egentligen är Bedas men hon står kvar på åkern ovanför K).

okt-limfarg-w

Vi diskuterade länge kring målning av verkstan. Eftersom huset står på jord, utan dränering, och väggarna består av putsat och panelat timmer är det viktigt att fukten kan vandra. Modern diffusionsöppen färg, exempelvis silikat, är dyr och fäster inte på alla underlag.

Ett billigt alternativ är att kalka, men det är arbetsintensivt, frätande medan man gör det, och fäster inte på ytor som målats med plast- eller oljefärg. Det är ingen bra idé att försöka ta bort gammal färg från puts eftersom putsen då kan släppa från väggen.

Limfärg kändes därför som det bästa alternativet, men varken jag eller A hade använt det tidigare.

Efter samråd med Kulturarvet köpte vi en 25-kilossäck krita och två paket cellulosaklister. Jag blötlade kritan över natten, vispade cellulosaklister i murarhinkar och blandade färg med hjälp av borrmaskinen i en 60-literstunna.

A riggade färgsprutan och fick ett smärre utbrott över att bottenfiltret omedelbart klistrade igen. Efter ett par försök gav vi upp och provade istället att rolla takpanelen. Det funkade inte heller.

Pensel blev det alltså, men färgen var grötgrå, klumpig och täckte dåligt. Det såg för jäkligt ut. A ville ge upp direkt men jag vägrade. Vi måste åtminstone ge det en chans! Med lunch i magen blev vi på bättre humör och målade färdigt taket och alla väggarna på bara några timmar. Åtminstone var det lättmålat.

okt-limfarg2-w

Det tog några dagar innan färgen torkade och då såg vi hur vitt det blev – bokstavligen kritvitt!

Vi behövde ett elschema innan vi kunde boka elektriker. A hade börjat skissa på hur verkstan skulle möbleras men det var inte klart. Jag ägnade två dagar åt att flytta omkring skalenliga maskinfigurer på rutat papper för att se hur vi kunde utnyttja utrymmet på bästa sätt. Frustrationen tog sig uttryck i fula besvärjelser och dåligt humör. Jag härjade med måttband, ritade med blyerts på verkstadsgolvet och tvingade A att sitta, stå och gå runt imaginära maskiner. När pusslet väl löst sig och jag fick renrita allt blev jag istället odrägligt mallig.

okt27-frasflytt-w

A och D ägnade ganska många timmar åt att med hjälp av domkrafter och pallvirke lyfta bort fräsen från sitt stativ, och därigenom få två delar som vardera vägde cirka ett ton. Sen kom F med traktorn och bar delarna runt huset, till porten som vi sågat upp så att den blev extra bred.

Jag drogs fortfarande med en seg, existensiell kris: ”Vad ska jag bli när jag blir stor?” Jag städade bilen, röjde i stallgången, sorterade trädgårdsgrejer, åkte till återvinningen, röjde vid korntorken, fyllde bilen med mer sopor – men fann inga svar.

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker