November

nov4-fraslyft-w

Elektrikern jobbade i verkstan i fyra dagar. Nu finns där lysrörsljus i överflöd och mer än 30 eluttag.

A och D lyckades sätta ihop fräsen igen. Taket är för lågt, så innan fräsen kan börja arbeta måste vi göra ett schakt genom taket. Men det dröjer ett tag, först ska den renoveras och konverteras till ett modernt styrsystem.

nov15-varmepump-w

D som är professionell värmepumpsmontör  hade åsikter om pumpen som vi köpt. Det har vi också, numera… Ja, precis som vi trodde så bullrar den hela tiden. Kapaciteten är lägre än vad som angavs; oklart om det finns tillräckligt med köldmedium i den. Den avfrostar mycket oftare än vi trott och skvalar ut flera liter vatten per dygn. Eftersom den sitter högt, så skvätter vattnet upp och skapar isbark både på fasaden och utanför garageporten. Inte bra. Placeringen var den enda rimliga utifrån tomtens, lokalens och pumpens förutsättningar. Nu står det en hink på marken som töms två gånger per dygn. Det är A:s jobb. Hittills har två hinkar frusit sönder och jag har på känn att det blir fler. Men det är i alla fall en bättre lösning än alternativen.

Apropå den gröna garageporten till vänster. En bekant frågade var vi fått tag i den. ”Vi har byggt den” sa vi stolt. ”Jaha. Ja, den var ju fin. Innan ni målade den.”

nov25-koktest-w

I mitten av november började vi renovera kök på helgerna. A rev ut det gamla skafferiet och halva köksmattan. Jag packade ner innehållet i skåpen i flyttkartonger och började måla insidorna.

På golvet under skafferiet hade snickaren skrivit en hälsning. Därför vet vi nu att köksinredningen byggdes i augusti 1952 och alltså är drygt 63 år. Huset är från 1905 och det ursprungliga köksskåpet av pärlspont finns kvar på övervåningen.

Trägolvet som kom fram var visserligen spontat och av bra kvalitet, men för smalt för A:s smak. Dessutom är mattklister inte att leka med. Jag argumenterade ändå för att ta bort klistret och måla golvet, det är billigast och enklast i förhållande till skåp och trösklar. Efter att ha testat olika skrapor och kemiska medel kom jag fram till att färgborttagningsmedel fungerade bäst, värmepistol luktade för mycket. Saken avgjordes efter A:s utbrott: ”Det spelar ingen roll hur mycket jobb du lägger ner,  golvet kommer ändå att se ut som skit!”

Nytt golv it is, alltså.

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker