December

dec3-stallbygge-w

Jag funderade över hur jag skulle hantera virket till dörr- och fönsterfoder, golvsocklar, pärlspont och bröstlist. Nymålat virke är skrymmande men jag ville absolut måla före montering.

I min idébok hade jag skissat på några torkställ som emellertid krävde material som jag inte hade hemma. Men så trillade polletten ner. Ut på logen för att hämta två armeringsjärn och en lång 45×45-regel, sedan in till kapsågen, bultsaxen och borrmaskinen. Jag linoljade järnpinnarna mot ytrost och klippte till rep- och glidskydd av pvc-slang.

dec4-koksrora-w

I köket härskade byggkaos. Massiva golvplank ska ligga i rumstemperatur minst en vecka innan man packar upp och monterar dem. Enda sättet att få plats med dem var på diagonalen. Varje ärende genom köket innefattade under den här perioden minst två kliv över ”berlinermuren”.

I vardagsrummet hade vi en motsvarande mur bestående av foder och lister, men där fick man zickzacka minst tre kliv i alla riktningar. Diskmaskinen stuvades in under skrivbordet, köksbordet framför TV:n, katternas matplats framför kaminen, och flyttkartonger lite överallt. Så småningom skulle det också hamna en tvättmaskin, en magasinkärra och en spis intill min säng. Jodå, man vänjer sig vid det också.

dec6-malarverkstad-w

Mellan de här fönstren i verkstan stod vattenkaret som jag bilade ner i somras; bara färgen på golvet skvallrar om det nu.

A:s röda adventsstjärnor lyste upp så fint i fönstren. Från utsidan såg det ut som om vi satt galler för fönstret, men det var panelen i torkstället som syntes.

dec13-golvvax-w

Det tog två dagar för A att lägga in det nya golvet, och sex timmar för mig att ytbehandla det med linoljevax. Efteråt värkte det i händerna. En burk med två deciliter räckte nästan till hela golvet. Först lade jag på vax med grov kökssvamp, och sedan körde jag polermaskin,  ett par bräder i taget. Det fick torka över natten.

Nästa morgon polerade vi med mängder av mjuka bomullstrasor, urtvättade t-shirts som vi snodde fast på golvmoppen och skurkäppen. För att skydda golvet (och våra strumpor) medan det härdade täckte vi med gamla lakan. Resultatet är väldigt bra, vi är mycket nöjda.

Så här i efterhand skulle jag nog även ha valt ofärgat linoljevax till köksbänkarna, istället för paraffinolja. Men det är väl inte sent än kanske.

Vi målade och snickrade från morgon till kväll, oftast till 23 och ibland senare, vardag som helg fram till 23 december. Då hade vi fått in spisen och kopplat in vattnet till nya diskbänken. Sen tog vi ledigt.

dec24-jul-w

Under jul och nyår latade vi oss, skrapade trisslotter, tittade på film och åt en massa ost och kex och praliner och kakor och tunnbröd.

A grejade med styrsystemet på sin fräs och uppdagade alla möjliga intressanta fel men inte lika många lösningar. Den fungerar fortfarande inte som den ska.

Och jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor.

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker