En fis på tvären är inget skämt

En natt för 8-10 år sedan vaknade jag och hade fruktansvärt ont i magen. Yrvaken raglade jag iväg till toaletten utan att väcka sambon. Där satt jag och begrundade situationen. Kunde det vara blindtarmen, eller bråck kanske, nånting som gått sönder…? Plötsligt höll jag på att svimma där jag satt: svetten bröt ut på kroppen, jag mådde illa, det brusade i öronen och flimrade svartvitt framför ögonen. Jag blev jätterädd: tänk om jag dormar av här bakom en låst toadörr och ingen hittar mig förrän om fem-sex timmar? Jag måste ju helt klart vara trasig?!

Eftersom jag vet att jag har lågt blodtryck så lade jag mig på golvet med fötterna på toastolen. Svimningssymtomen försvann inte fort nog så jag började cykla med fötterna i luften. Det kändes oväntat bra (med tanke på att jag nog höll på att förblöda invärtes) så jag cyklade vidare.

Efter ett par minuters cyklande lade jag av en brakfis och sen var magvärken försvunnen.

Det var alltså kombinationen av gaser i magen, lågt blodtryck och brådstörtat sängurklivande som fått mig att tro att jag var nära döden. Mycket pinsamt.

Jag brukar berätta det som en dråplig historia och alla skrattar rått.

I natt vaknade jag med samma symtom, och jag skrattade i-n-t-e. Nu visste jag ju orsaken men det gjorde inte ett dugg mindre ont för det. Jag kunde absolut inte ligga kvar. Upp till dubbelvikt stående, ut i vardagsrummet och sedan klubbad av blodtrycket spyfärdig ner på golvet. *suck*

Bäst som jag låg där och ömsom gjorde situps, ömsom cyklade, så slog det mig att det naturligtvis måste finnas en enkel husmorskur? Jag är ju inte den första människan med akuta fisar på tvären? Säkert lätt fixat med något som man har hemma i skafferiet, bakpulver eller så. Google vet säkert.

Till min frustration och förvåning hittade jag bara samma text om ”gaser i magen” hos fyra olika sjukvårdsupplysningar, en massa om spädbarn och några om muskelbyggare på olika preparat. Den officiella hållningen till magknip är typ ät inte vete/mjölk/stekt kött/bönor/etc nästa gång!” – alternativt ”läs bipacksedeln på medicinen!” Om gaserna är ett ihållande problem kan man äta diverse pulver och tabletter men de ger inte effekt förrän efter flera dagar. Klen tröst för mig mitt i natten.

Och vad innebär egentligen ”uppkörd”? Man kan känna att ”det kör” i magen, står det. Jag har ingen aning om vad de menar, men min mage hade man kunnat använda för ballongflygningar eller säckpipa, så uppblåst var den.

”Drick vatten!” fick jag med mig någonstans, så det gjorde jag. Ingen direkt verkan men jag cyklade vidare och så småningom kunde jag somna. När jag vaknade igen efter någon timme var jag alldeles torr i munnen och på läpparna, så jag drack ännu mer vatten.

Är det så långt vårt högteknologiska samhälle har kommit i fråga om bot för akut magknip?
* drick vatten
* jobba med magmusklerna – gör situps, cykla med benen i vädret, roddmaskin kan säkert fungera om den inte väcker grannarna.
* vänta på att det går över..?

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker