Har du kramat någon i dag?

Jag trillade in på en blogg i dag som påminde mig om att livet är för kort för att slösas bort. Vi var jämnåriga. Hon hette Christina och dog av cancer nu i januari.

En av bloggläsarna hade lämnat en ”hoppas-du-snart-mår-bättre”-länk till Christina, utan att säga något om vad man skulle få se. Jag klickade in och hittade följande video om en kille som erbjuder gratis kramar. I början går det lite trögt men sen händer det grejer.

Jag blev nyfiken och letade upp killen i filmen, Juan Mann och www.freehugscampaign.org och därifrån vidare till www.freehugsguide.org. Jag vet inte om ett enda ord av det är sant men det är en fin historia. Så här kommer en kortversion:

Juan återvände hem till Sydney i miserabelt skick och ingen fanns där för honom. Han kände sig ensam och eländig och ville att någon skulle bli glad åt att se honom. Så han textade en skylt: ”Gratis kramar” och ställde sig på gågatan. I en kvart blev han fullständigt ignorerad men sen knackade någon honom på axeln. Någon som just hade mist sin hund, på årsdagen av enda dotterns död i en bilolycka. Någon som kände sig ensammast i världen och mest av allt behövde en kram.

Så Juan kramade om henne och hon fick le lite, om så bara för en stund.

Sen kom polisen och sa att det var olaglig att dela ut gratiskramar på allmän plats. Det ledde till en massiv namninsamling.

Det hävdas att Juan delar ut gratiskramar på gågatan varje torsdag, och har gjort så ända sedan den där första dagen 30 juni 2004.

Där på gågatan fanns också en kille vars jobb var att bära runt en sandwich-skylt som det stod ”Sko-rea” på. En dag hade killen som heter Shimon ”Shim” Moore lånat sin pappas videokamera och filmade Juans kramar. Drygt ett år senare dog Juans mormor och Shim klippte ihop filmsnuttarna till ett ”hoppas-du-snart-mår-bättre”-videokort, och lade på sin nyskrivna låt ”All the same”.

Alla som såg filmsnutten ville ha en kopia, och därför lade de upp den på Youtube, där den blev en hit, och i intervjun nedan berättar Juan Mann om vad som hänt sedan. (Både aussies och jänkare uttalar hans namn som ”one man”, det är ju lite kul.) Det är Oprah och gratis-kram-rörelser i 60 länder och…

En rörande film. En bra story. Och en bra låt, visst?

RSS · TrackBack

Skriv ett svareXTReMe Tracker